ΤΜΗΜΑ ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ

Γενικά για τη ρυθμική γυμναστική

Η Ρυθμική Γυμναστική, είναι μια σύνθεση τέχνης και αθλητισμού, ένας συνδυασμός γυμναστικής με χορό, και είναι ένα αποκλειστικά γυναικείο Ολυμπιακό αγώνισμα. Θεωρείται το πλέον κατάλληλο άθλημα για κορίτσια μικρής ηλικίας καθώς τους δίνει την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την άσκηση, να αναπτύξουν νέες σωματικές δυνατότητες, και να αποκτήσουν αρμονία, χάρη και έκφραση στην κίνηση.

Η αθλήτρια πρέπει να είναι ευλύγιστη, με ισορροπημένο μυϊκό σύστημα. Ο απόλυτος έλεγχος των μυών είναι απαραίτητος για τη μείωση της έντασης που εμποδίζει την ακτίνα και την άνεση των κινήσεων. Το μπαλέτο αποτελεί βασικό μάθημα σε κάθε προπόνηση.

Σε κάθε τομέα του αθλήματος (χειρισμός οργάνων, εναρμόνιση με τη μουσική και σωματική τεχνική) πρέπει να γίνεται χωριστή προπόνηση, αλλά πολλές ώρες είναι επίσης απαραίτητες για την απόκτηση της συνολικής εκφραστικότητας.

Απαιτούνται τουλάχιστον 7 χρόνια προπονήσεων για να φτάσει μια γυμνάστρια σε επίπεδο υψηλών επιδόσεων.

Ιστορία

Αποτέλεσμα της αναζήτησης φυσικής και αβίαστης κίνησης, εφευρέθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα στη Γερμανία και στη Σουηδία. Αν και η πρώτη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε το 1948 στην ΡΩΣΙΑ, το άθλημα αυτό έμεινε στη σκιά της ενόργανης γυμναστικής έως το 1956. Η καλλιτεχνική φύση του το έκανε πολύ δημοφιλές στην Ανατολική Ευρώπη και το 1962 αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητο σπορ από τη Διεθνή Ομοσπονδία Γυμναστικής. Το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα διοργανώθηκε το 1963 στη Βου­δαπέστη, αλλά μόλις το 1972 κυκλοφόρησε ο «κώδικας βαθμολογίας της σύγχρονης γυμναστικής» από τη Διεθνή Ομοσπονδία.

Πήρε την ονομασία "Αθλητική Ρυθμική Ρυμναστική" το 1975, αλλά σήμερα έχει το παλιό της όνομα: Ρυθμική Γυμναστική και αποτελεί άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1984.

Η Ελληνική ομάδα για αρκετά χρόνια πρωταγωνιστεί στο διεθνές στερέωμα με κορυφαία στιγμή την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλείου από τα «χρυσά κορίτσια του ανσαμπλ» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνευ το 2000., ενώ έχει κατακτήσει διαχρονικά αρκετές παγκόσμιες και πανευρωπαϊκές διακρίσεις.

Το άθλημα

Η ρυθμική γυμναστική εκτελείται με 5 όργανα - σχοινάκι, μπάλα, στεφάνι, κορδέλες και κορύνες - αλλά στις διεθνείς διοργανώσεις χρησιμοποιούνται μόνο 4, τα οποία επιλέγονται ανά διετία από τη Διεθνή Ομοσπονδία. Στα ατομικά αγωνίσματα οι αθλήτριες αγωνίζονται με τη σειρά μπροστά στους κριτές, ενώ στο ομαδικό (ανσάμπλ), πέντε αθλήτριες αγωνίζονται συγχρόνως. Σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα οι 8 πρώτες αθλήτριες σε κάθε όργανο προκρίνονται για τον τελικό. Στο ομαδικό, κάθε ομάδα αγωνίζεται με 5 όμοια όργανα και στη συνέχεια με 2 διαφορετικά.

Το αγώνισμα διαρκεί μεταξύ 75 και 90 δευτερολέπτων και η αθλήτρια επιλέγει τη μουσική της προτίμησης της. Στη διάρκεια του προγράμματος τα όργανα πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή κίνηση και να χρησιμοποιούνται και με τα δυο χέρια. Επίσης, πρέπει να περιλαμβάνονται ειδικές κινήσεις για κάθε όργανο και να χρησιμοποιείται ολόκληρη η επιφάνεια της πλατφόρμας.

Φιγούρες

Με όλα τα όργανα, η χορογραφία πρέπει να περιλαμβάνει βασικές κινήσεις του σώματος.

ΑΛΜΑ - ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗ - ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ - ΚΑΜΨΗ - ΕΥΛΥΓΙΣΙΑ

Η εκφραστικότητα είναι στοιχειώδες μέρος της Ρυθμικής Γυμναστικής.

Όργανα

Η Ρυθμική Γυμναστική εκτελείται με 5 όργανα - σχοινάκι, μπάλα, στεφάνι, κορδέλα και κορύνες.

Στην κλίμακα της βαθμολογίας, όλα τα όργανα είναι ίσα, εξαρτάται από της αθλήτριες να εκμεταλλευθούν τις δυνατότητες που προσφέρει καθένα από αυτά. Παλαιότερα ήταν φτιαγμένα από φυσικό υλικό (ξύλο, ελαστικό, σκοινί), σήμερα όμως είναι κατασκευασμένα κυρίως από συνθετικές ύλες.

ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ