ΤΜΗΜΑ ΕΝΟΡΓΑΝΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ

Ενόργανη αγοριών

Η ενόργανη γυμναστική είναι ένα άθλημα που ενώ έχει ζωή μόλις 200 ετών, είναι από τα δημοφιλέστερα και πιο θεαματικά αθλήματα της εποχής μας. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι ίσως το άθλημα με την περισσότερη ζήτηση σε εισιτήρια, μαζί με τους τελικούς του στίβου στα 100 μ. Μαζί με την ρυθμική, τραμπολίνο, ακροβατική ανήκει στα αθλήματα της γυμναστικής.

Είναι ένα άθλημα που στην αγωνιστική του μορφή είναι τρομερά δύσκολο γιατί απαιτεί πολλές διαφορετικές ικανότητες, και σωματικές και ψυχολογικές και πνευματικές, στην μέγιστή τους μορφή.

Οι άνδρες αγωνίζονται στους κρίκους, μονόζυγο, δίζυγο, άλμα, έδαφος, ίππος με λαβές και οι γυναίκες στο έδαφος, άλμα, δοκό και ασύμμετρους ζυγούς.

Στην απλή αθλητική της μορφή, θεωρείται ως ένα από τα πιο ολοκληρωμένα από άποψης εξάσκησης και βελτίωσης όλων των παραμέτρων της σωματικής και ψυχολογικής άσκησης άθλημα.

Είναι η βάση πάνω στην οποία μπορεί να στηριχθεί η μελλοντική ενασχόληση με πολλά άλλα αθλήματα. Και κυρίως, επειδή περιέχει μεγάλη ποικιλία ασκήσεων που είναι ευχάριστη για τα παιδιά.

Ενόργανη κοριτσιών

Ιστορία

Μητέρα της, θεωρείται η Γερμανία. Οι πρώτες ασκήσεις και τα πρώτα όργανα στα οποία βασίστηκε, επινοήθηκαν διαδοχικά από τους Γερμανούς Κουτσς - Μουτσς, Ludwig Jahn, Friesen και τον Σουηδό Λινγκ.

Το 1811 ο Ludwig Jahn, ανοίγει το πρώτο γυμναστήριο το οποίο ήταν υπαίθριο στο Βερολίνο, όπου παρουσίασε τα πρώτα όργανα και τις πρώτες ασκήσεις. Το μονόζυγο, το δίζυγο και όργανα αναρρίχησης ήταν τα κυριότερα.

Το 1841 στη Φραγκφούρτη έγινε για πρώτη φορά γιορτή με επιδείξεις ασκήσεων από αθλητές.

Το 1881 ιδρύθηκε η πρώτη ευρωπαϊκή ομοσπονδία και το 1921 ιδρύεται η Διεθνής Ομοσπονδία Ενόργανης Γυμναστικής.

Το 1896 στην πρώτη Ολυμπιάδα στην Αθήνα συμπεριλήφθηκε στο Ολυμπιακό πρόγραμμα όπου η Ελλάδα είχε και το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στο άθλημα της Ενόργανης με τον Μητρόπουλο, στο άθλημα των «κρίκων».

Το 1903 γίνεται το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Η ενόργανη με το πέρασμα του χρόνου εξελίσσεται έως το 1964 όπου οι κανονισμοί πήραν σχεδόν την σημερινή τους μορφή.

Στην Ελλάδα έρχεται το 1880 με την δημιουργία του πρώτου γυμναστηρίου, αυτό του Φωκιανού, ενός πρωτοπόρου και φανατικού της γυμναστικής και του αθλητισμού του περασμένου αιώνα.

Οι πρώτοι σύλλογοι που άρχισαν να καλλιεργούν το άθλημα ήταν ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός στην Αθήνα και ο Πανθεσσαλονίκιος με την ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη.

Μεγάλες μορφές που άφησαν εποχή με τις επιτυχίες τους ήταν πολλές, όπως οι Έντο, Γιαμασίτα, Τσουκαχάρα από την Ιαπωνία, οι Ντιτιάτιν (8 μετάλλια στην Ολυμπιάδα της Μόσχας), Κορολιόφ, Μπιλοτσερτσεφ από την Ρωσία, οι αθλήτριες Λου Ρέτον Μακναμάρα, Ζαχάροβα κ.ά. Ο Λι Νινγκ από την Κίνα ο Γκίγκερ από την Γερμανία, και τόσοι άλλοι.

Πολλοί αθλητές έδωσαν το όνομά τους σε ασκήσεις που πρώτοι αυτοί εκτέλεσαν.

Η κοπέλα όμως που μάγεψε όλο τον κόσμο και που γέμισε τα γυμναστήρια σε όλες τις χώρες με μικρά παιδιά ήταν η Ρουμάνα Νάντια Κομανέτσι.

Στην Ελλάδα μόνο τα τελευταία χρόνια καταφέραμε να πλασαριστούμε στις κορυφαίες χώρες στο άθλημα της ενόργανης, με τις επιτυχίες των Μελισσανίδη, Ταμπάκου, Δάρα σε Ολυμπιακούς, Παγκόσμιους και Πανευρωπαϊκούς αγώνες.

ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ